Tarihçe ve Faaliyet

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi 2021 yılı Şubat ayında faaliyete geçmiştir. Biyoteknoloji bilim alanının sağladığı imkanlardan yararlanmaya yönelik konularda ve alanlarda, Üniversitede bu alanda çalışan personeli bir araya getirip daha etkin çalışmalarını sağlayarak bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, geliştirme ve uygulama projeleri hazırlamak ve yürütmek, biyolojik hücresel sistemlerde veya biyolojik sıvılarda bulunan gen, genom, proteom ve metabolom analizlerini gerçekleştirmek, hücre kültürü ve kök hücre çalışmaları yapmak ve sonuçların birçok sektöre hitap eden somut çıktılar haline getirilmesini sağlamak merkezimizin amacıdır.
Merkez aşağıdaki faaliyetleri yürütür:
a) Araştırma ve uygulama alanlarında yürütülen faaliyetler şunlardır:
1) Çeşitli biyolojik canlılar, hücreler, sistemler ve sıvılarda bulunan veya ilişkili; gen, protein, genom, proteom ve metabolom analizlerini gerçekleştirmek; tıp, ziraat, çevre, gıda, ticaret, tarım, üretim ve ilgili alanlarda, biyoteknoloji odaklı sinerjistik çözümler üretmek ve hizmetler vermek.
2) Bal dahil her türlü biyolojik üründe, şeker içeren çikolata ve benzeri ürünlerde ve her türlü tohum analizinde ilgili DNA bölgesi ve gen bölgelerini saptamak, bilimsel ve pratik alanda kullanılacak bilgileri üretmek, deneysel düzenekleri işletmek, GDO analizi ve benzer analizleri gerçekleştirmek, bilimsel bilgileri paylaşmak ve ilgili sektörlere hizmet sunmak.
3) Klinik ve temel tıp bilimlerindeki alanlar dahil, çeşitli hastalık, defekt ve normal fenotipleri oluşturan veya doğrudan ya da dolaylı ilişkili, gen ve genom, protein ve proteom analizlerini gerçekleştirmek, bilgiler üretmek ve ilgili alanlardaki araştırmacı veya ihtiyaç sahipleri ile ortak çalışmalar yapmak ve gerektiğinde Merkezin alanı ile ilgili hizmetler vermek.
4) Gen klonlanması, sekansı ve ekspresyon analizlerini gerçekleştirmek ve bu alanlarda bilimsel ve rutin destek ve hizmetler sunmak.
5) Yeni nesil genom sekanslama teknolojilerindeki gelişmeler konusunda bilgi transferi yapmak, ilgili sistemlerin kurularak işletilmesini sağlamak, ilgili konularda araştırmalar yapmak ve hizmetler sunmak.
6) İnsan sağlığı ve hastalıkları ile ilgili gen ve protein odaklı yeni bilgiler üretmek amacıyla, genomik, proteomik, farmakogenomik, moleküler genetik ve biyoinformatik alanlarının sunmuş olduğu bilgilerden yararlanarak bölgemizde bulunmayan veya yeni deneysel tasarımlar hazırlamak ve işlerlik kazandırmak.
7) Her türlü canlıdan veya biyolojik materyalden DNA, plasmid, RNA izolasyonlarını gerçekleştirmek, gen transfer metotlarını optimize ederek rutin haline getirmek, yeni yaklaşımlar geliştirmek ve yayınlamak.
8) DNA barkod analizi ile her türlü canlının tür düzeyinde tanımlamasını yapmak, trüf gibi değerli mantarlar dahil her türlü canlı veya ürünün, gen sekansına dayalı veya multiplex PCR yaklaşımları ile tanımlanmasını sağlamak ve ilgili konularda hizmetler sunmak.
9) DNA dizisine dayalı akrabalıkların ve soy ağaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar yürütmek ve hizmetler sunmak.
10) Çeşitli canlı sistemlerde Gerçek Zamanlı PCR (qPCR, RT-PCR) teknolojisinin kullanılması, geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarda bulunmak, gerektiğinde ilgili sektörlere, araştırmacılara ve ihtiyaç sahiplerine hizmetler sunmak ve bilgi paylaşımında bulunmak.
b) Danışmanlık ve proje planlanması alanlarında yürütülen faaliyetler şunlardır:
1) Üniversitede yapılacak olan biyoteknoloji ile ilgili bilimsel çalışmalara ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği dahilinde destek vermek.
2) Kamu veya özel sektörden talep edilen, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili konularda danışmanlık hizmeti vermek.
c) Eğitim ve bilimsel etkinlikler kapsamında yürütülen faaliyetler şunlardır:
1) Merkezin faaliyet alanlarına giren konularda bilgi üretimini arttırmak için ulusal ve uluslararası seminer, panel, konferans, kongre, kurs ve benzeri bilimsel etkinlikler düzenlemek.
2) Üniversitenin akademik birimleri öncelikli olmak üzere, yurt içindeki ve yurt dışındaki akademik birimlerle, araştırma enstitüleriyle, kamu ve özel sektör kuruluşları ile biyoteknoloji alanlarında ortak projeler geliştirmek, uygulamak, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak ve bilimsel işbirliği yapmak.